Samo hrabro, dok direktor ne dodje

.
Da vidimo kako je meni proradio (SuSE 8.0, 8.2, a radi i u zadnjem Slacku). Detalje (i sve ostalo) sam saznao na
www.linuxprinting.org, nadjes u database printer HP 1000, pa ako ti nesto i poslije ovog posta ne bude jasno, pogledaj tamo.
Prvo : Neophodno je da se kod podizanja racunara njemu posalje sihp1000.img. Kako kazes, ti si ga vec skinuo. Sto je problem? Pa, recimo, startovao si Windows. On resetuje stampac (posalje mu dati img fajl). Nakon toga resetujes kompjuter. Podizes Linux. Onda hoces da posaljes njemu .img fajl (komandom cat sihp1000.img > /dev/usb/lp0). On ne radi. Zasto? Zato sto je VEC POSLAT!!! Dakle, nikad ne smijes dva puta da saljes stampacu .img fajl, jer nece da radi. Pretpostavljam da si prije Linuxa startovao Windows, pa onda Linux, pa onda kucao cat... sto je suvisno, jer mu je vec Windows jednom poslao sihp1000.img.
Sad idemo redom. Podigni kompjuter u Linuxu. Onda nadji na disku sihp1000.img i kucaj "cat sihp1000.img > /dev/usb/lp0". Ako je sve OK (nema razloga da ne bude) vidjeces da se stampac resetuje. Idemo dalje.
Na linuxprinting u database printer listings nadji HP1000. Skini foomatic (koji ti preporucuje) i kompajliraj ga. Skini i jbg kit i njemu uradi to isto (prati readme, nije nista bombasto, klasicno make/make install instaliranje). Uzgred, za jbg kit nisam siguran da li ti treba, ali ja sam ga skinuo i sve radi OK (a od viska ne boli glava). Nakon toga, opet sa linuxprinting skini genericki ppd fajl za foomatic. On se nalazi na strani "Foomatic Printer Support Database", pa odaberi HP 1000 kao stampac i generate PPD file (sve u svemu bezveze).
Da rezimiram do sad : instalirao si foomatic, jbgkit i skinuo PPD fajl za tvoj stampac (i foomatic, jer imas genericki PPD fajl i za pbm2zjs, koji nam uopste ne treba, pa ga ne skidas). E sad idemo dalje.
U SuSE-u (nadam se da je slicno i u Mandrake-u) imas da odaberes Printer podesavanja. Jedino sto je tu bitno je da iskobeljas meni u kome ti on trazi ime ppd fajla koga ce cups da koristi. Tu sa browse odredis onaj genericki ppd fajl koga si skinuo sa Linux Printing. Nakon toga, sve bi trebalo da bude OK.
Ako ovo ne pomogne, startuj CUPS deamon. Komanda je (logicno) cupsd (kao root). Nakon toga idi u mozillu (ili konqueror, stagod) i kucaj adresu
http://localhost:631. NE TREBA da budes na Internet dok ovo radis.
Tu imas sva dalja podesavanja, kao i print test page.
Jako vazno : Ako ti test page bude pomjereno udesno (ili lijevo) to je OK, jer dalja podesavanja margina imas u KPrinter. Meni, recimo, Test Page iz Yasta nije valjala nista, konzolno stampanje (npr. lp /etc/passwd) isto je bilo lose sa marginama, Open Office je radio odlicno (sam od sebe), a u GIMP sam samo trebao da pod print sklonim argument w iza lp komande (GIMP sve fino ispise, ima par argumenata, samo makni w), stavim A4 umjesto letter i dodam mu (sa browse) putanju do ovog ppd fajla koga sam skinuo sa linuxprinting.
Vidjeces da nije nista pretesko, mada se postavlja jedno fino pitanje : "Kako da kad startujem Linux znam da li je stampacu poslat .img fajl ili nije?" E, ovo mene muci vec duze. Nisam ga rijesio do sad, tako da rucno saljem .img fajl preko cat (kad treba, sto znaci samo jednom od ukljucivanja racunara). Ako se prevaris pa ga posaljes, onda iskljuci stampac iz struje, ukljuci ga ponovo i posalji mu sa sa cat sihp1000.img. Daleko od toga da je elegantno, ali radi (a ne moras da gasis kompjuter).
Nadam se da sam pomogao. Pozdrav.